Мероприятия, организирани в памет на децата

При перфектна организация, на 29 и 30 май 2004 г., в Свищов се проведе първия национален ученически турнир по Хандбал за девойки, в памет на децата загинали при автобусната катастрофа в р. Лим на 04.04.2004 г. в Сърбия и Черна гора. Основни организатори на турнира бяха родителите на загиналите деца, Хандбален клуб “Нове”-Свищов и Община Свищов.

За участие бяха поканени девет отбора, а именно от: Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Русе, Белене и гр. Опака, обл. Търговище. Домакините бяха представени от училищните отбори на СОУ “Николай Катранов” и ДТГ “Димитър Хадживасилев”. Явиха се всички поканени отбори, някой от които сами финансираха участието си чрез доброволни дарения от състезателките и треньорите.

Турнирът беше открит от председателят на Общински съвет – Свищов доц.д-р Андрей Захариев и бащата на трагично загиналата Антония – Тодор Братов. В присъствието на всички родители, архиерейският наместник Отец Димитър Андонов отслужи заупокойна молитва за душите на загиналите деца, по време на която всички състезателки и гости на мероприятието държаха запалени свещички. Тъгата, съпричастието и състраданието към трагедията, в този момент личеше по лицата на всички.

От страна на всички участвали отбори беше демонстрирана безкрайно коректна и спортменска игра, съчетана с високо майсторство, толерантност и хандбални умения. Отборите се състезаваха за купата “Ангели от Лим”, която е учредена и предоставена от едноименната Фондация, основана от родителите на загиналите деца. Решението на родителите е тя да е преходна, за срок от една година.

На първия турнир “Ангели от Лим 2004” едноименната купа беше спечелена от отбора на СОУ “Райчо Каролев” – Габрово, след един изключително качествен, оспорван и напрегнат мач с отбора на СОУ “Емилиян Станев” – Велико Търново. Купата на отбора-победител беше връчена от Тодор Братов и Христо Маринов – баща на трагично загиналия Валентин. На трето място се класира отбора от гр. Опака, обл. Търговище. Бяха раздадени индивидуални грамоти за участие и формиране на идеалния отбор на турнира като специално бяха отличени и членовете на съдийския и секретарския апарат, които чрез участието си на “добра воля” допринесоха за формирането на целия облик на турнира като една честна и спортменска проява.

След награждаването, всички треньори и състезатели благодариха лично на организаторите и най-вече на родителите, изгубили децата си в нелепата катастрофа във водите на р. Лим, като се срещнаха с всеки от тях.

Приключилото мероприятие ще остане запомнено за Свищов като демонстриране на един истински Феърплей, под мотото “Да опазим децата!”. За следващия турнир “Ангели от Лим 2005”, който ще се проведе около 04.04.2005 г. се разглежда идеята да бъдат поканени отбори от Сърбия, Черна гора и Румъния.