Литературен конкурс “Светът през детските очи” - 2009г.

И тази година много емоционално премина церемонията по награждаването на победителите в литературния конкурс “Светът през детските очи”. Денят бе 17.04.2009г. Зала 1 на община Свищов бе препълнена.

Гостите бяха многобройни: г-н Станислав Благов – кмет на община Свищов; г-жа Върбинка Конова – секретар на общината; г-жа Таня Ликова – началник отдел “Култура” при общ. Свищов; г-н Георги Манзаров – председател на фондация “Ангели от Лим” и много други.

Не липсваха и гости от други населени места. От Враца присъстваха г-жа Радка Тошева /преподавател/, нейни колеги, и възпитаници от СОУ “Никола Войводов”, участвали в конкурса – 27 деца. Всички те бяха на малка опознавателна разходка из Свищов – до къщата-музей на Алеко Константинов, до храма “Св. Троица” – издигнат от Колю Фичето и до други забележителности на града. Срещнаха се с г-н Милен Манолов (председател на Общ. Съвет), с г-жа Тони Ферещянова – председател на НПО “Българската – Европейска жена”, с председателя на фондацията “Ангели от Лим”, учители от СОУ “Н. Катранов”, с майката на Алекс – Нина Гергова. В групата от Враца участва и г-жа Евелина Стоичкова – експерт в отдел “Образование” при община Враца. Екип на КТ “Михайлов” – Враца направи запис на церемонията, който ще бъде излъчен на зрителите на региона.

Имахме гости и от гр. Раднево – 6 деца от II-ро ОУ “Св. Паисий Хилендарски” заедно със своята учителка г-жа Руска Братанова.

За пръв път тази година конкурса излезе извън националните граници. Получиха се творби от Бродарево, Сърбия. Участниците ще получат своите грамоти, заедно с 2 диска – “100те национални обекта на България”, лично от г-н Георги Манзаров при неговото посещение в Сърбия тази година на 7-9 май.

Преди обявяването на победителите гледахме презентация, направена от 13-годишната Ивона Здравкова от с. Българско Сливово, общ. Свищов. Като фон на самата презентация звучеше песента на Георги и Моника “Нашите деца”. В знак на благодарност за труда на Ивона, Нина Гергова от името на фондацията й връчи парична награда от 100лв.

Журито, което тази година търпеливо разгледа и компетентно оцени всяко постъпило есе бе в състав:

1. Председател : Галя Рошелова – преподавател по Български език и литература в СОУ “Н.Катранов”
2. Латинка Бонева – преподавател по Български език и литература в СОУ “Цв. Радославов”
3. Миланка Узунова - преподавател по Български език и литература в ДТГ “Д. Хадживасилев”
4. Нели Фучеджиева - преподавател по Български език и литература в ОУ “Ф.Сакелариевич”
5. Нина Гергова – майката на Александра
 

Ето и кратка статистика за конкурса:

- Общ брой участници – 124
от гр. Свищов и региона – 40
гр. Враца – 21
гр. Раднево – 5
гр. София – 5
гр. Благоевград – 5
гр. Видин – 5
други – 43

- Общ брой творби - 152

- най-предпочитани теми: за мечтите, приятелството, любовта, родината.

Участници, наградени с І място:

1. Микаела Анатолиева Мачева, 5б, СОУ "Цветан Радославов" гр. Свищов
2. Светлана Емилова Евгениева, 6д, СОУ "Никола Войводов" гр. Враца
3. Доника Николаева Цановска, 7, СОУ "Алеко Константинов" гр. Свищов
4. Яни Велинов Минков, 8, СОУ "Цветан Радославов" гр. Свищов
5. Диана Красимирова Попова, 9в, ПМГ "Никола Обрешков" гр. Казанлък
6. Лора Пламенова Бачийска, 10, СОУ "Неофит Рилски" гр. Кнежа
7. Достина Бориславова Бянова, 11б, ДТГ "Димитър Хадживасилев"гр. Свищов
8. Петя Пеева Върбанова, 12, ПМГ "Васил Друмев”гр. В.Търново
9. Цветелина Колашева, ІV курс, СА „Д. А. Ценов”гр. Свищов

Благодарим на всички за участието, за положения труд и за емоциите, с които ни заразиха чрез творбите си. Благодарим, че заедно превърнахме този ден в празник и по този начин почетохме паметта на обичната ни Алекс.