Литературен конкурс "Светът през детските очи" 2010г.

На 16.04.2010г. в зала 1 на Община Свищов бе награждаването на победителите от Националния литературен конкурс “Светът през детските очи”, организиран в памет на Александра Гергова и останалите деца, загинали в р. Лим.

Официални гости на награждаването бяха г-жа Таня Ликова – главен експерт “Култура” при Община Свищов; г-н Георги Манзаров – председател на фондация “Ангели от Лим” и др.

И тази година ни зарадва многобройно присъствие от гр. Враца. Участници в конкурса от СОУ “Никола Войводов” /36 деца/ присъстваха заедно с директорката на училището г-жа Галина Витанова; педагогическия съветник г-н Мирослав Пойчев и не на последно място, с учителката си по Български език и литература и общински съветник г-жа Радка Тошева. За първи път в рамките на конкурса бе връчена наградата “Учител на годината” за будна гражданска и педагогическа съвест и тя отиде при г-жа Тошева. Тя, от своя страна, подари две книги с творби на Христо Ботев на 5 езика – едната за майката на Александра – Нина Гергова, а другата заедно с парична сума – за фондация “Ангели от Лим”.

За втора поред година пристигнаха творби от Основна Школа “Светозар Маркович” с. Бродарево, Сърбия. На първо място във възрастовата група на осмокласниците е творбата на Кристина Петрович. Тя ще получи своята награда, а останалите деца – своите грамоти за участие, от г-н Манзаров по време на посещението му в Сърбия на 29-ти, 30-ти април и 1-ви май.

110 ученически творби участваха в тазгодишния конкурс, като участниците бяха 106. От общо 26 теми, най-предпочитани отново бяха за приятелството, мечтите, любовта и родината. Журито, което разгледа и оцени творбите бе в състав:

  • Председател – Миланка Узунова – преподавател по БЕЛ в ДТГ “Димитър Хадживасилев”
  • Латинка Бонева – преподавател по БЕЛ в СОУ “Цветан Радославов”
  • Стефка Митева – преподавател по БЕЛ в СОУ “Николай Катранов”
  • Нина Гергова – майката на Александра

За децата, отличени с първо място бяха осигурени книги и грамоти, като сред заглавията на книгитя бяха “100-те най-красиви национални парка в света”, “100-те най-забележителни музея в света”, “Древен Египет”, “501 места, които трябва да посетите”, “501 природни чудеса, които трябва да видите”, “Пътуване – кога и къде да отидем” и др. Тези, които нямаха възможност да присъстват на награждаването, получиха своите награди и грамоти по пощата.

Интересен факт е, че след обявяване на победителите и при подготовката за изпращане на наградите по пощата, стана ясно, че 2 от наградените момичета – Мариела и Милеслава са сестри. Това съвпадение е абсолютно случайно и ни навежда на мисълта, че таланта наистина може да се предава по наследство.

Участници в литературен конкурс "Светът през детските очи" 2010г.аградени за I място

Трите имена
клас
училище
Населено място
1 Ива Илиянова Димитрова СОУ "Никола Войводов" гр. Враца
2 Александър Дончев Трайчев СОУ "Цветан Радославов" гр. Свищов
3 Кристина Альошова Кушлова СОУ "Димитър Благоев" гр. Свищов
4 Кристина Петрович 8 ОШ "Светозар Маркович" Бродарево
5 Мариела Георгиева Богданова ПМГ "Яне Сандански" гр. Гоце Делчев
6 Диана красимирова Попова 10в ПМГ "Никола Обрешков" гр. Казанлък
7 Анита Веселинова Ангелова 11 СОУ "Цветан Радославов" гр. Свищов
8 Станислава Костова Арбалиева 12 - с. Баня, Панагюрище
9 Милеслава Георгиева Богданова I курс СУ "Св. Климент Охридски" гр. София

Благодарим за участието на всички деца; благодарим на техните преподаватели; благодарим и на тези, които ни уважиха с присъствието си. Надяваме се, че както за нас, така и за Вас, този ден се превърна в празник на писаното слово. Благодарим Ви, деца, че чрез Вашия талант и старание, почетохме заедно паметта на Александра. Очакваме с нетърпение срещата ни догодина.